Condicions de participació – Setmana Bio a l’Escola

La Setmana Bio a l’escola és una proposta que forma part de la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, amb els mateixos objectius de promocionar i donar a conèixer el sistema de producció i alimentació ecològica, concretament entre les persones de la comunitat educativa.

Cada cop hi ha més centres educatius que contemplen la producció i alimentació ecològica i local dins del seu currículum docent, ja sigui a través de l’hort escolar, d’un projecte educatiu o matèria concreta d’estudi, de la realització de treballs o materials educatius específics, a través de la cuina del centre i del menjar que s’ofereix a l’alumnat, d’una visita a una finca o granja agropecuària, etc. Altres centres que encara no ho han incorporat, poden tenir interès en fer-ho, ja que conèixer i donar a conèixer tot el que es relaciona amb la producció agroalimentària és una temàtica absolutament bàsica en el procés d’educació i coneixement del món que ens envolta, per les seves implicacions en el medi ambient i en la sobirania alimentaria dels pobles.

Si sou un centre educatiu, o qualsevol altra entitat relacionada amb l’ensenyament, i realitzeu, o esteu interessat en realitzar, qualsevol activitat destinada a reflexionar al voltant de la producció agrària i l’alimentació, el seu impacte i sostenibilitat, i donar a conèixer i promoure la producció i l’alimentació ecològica entre el vostre alumnat (o comunitat educativa en general), us proposem que la inclogueu dins del programa de la Setmana Bio a l’escola.

A mode d’exemple, us proposem algunes de les activitats que podríeu organitzar en el vostre centre:

 • Visites a finques i granges de pagesos o a obradors d’artesans alimentaris ecològics.
 • Conferències de pagesos o artesans ecològics al vostre centre, per explicar la seva feina a l’alumnat.
 • Jornada de portes obertes a l’hort del centre, per a les famílies i els alumnes.
 • Jocs, tallers i racons relacionats amb la producció d’aliments i l’hort escolar.
 • Jornada de mercat agroecològic al centre, amb participació de tota la comunitat educativa i amb aliments de productors locals.
 • Esmorzars o dinars amb productes ecològics.
 • Activitats lectives i xerrades divulgatives sobre producció agroalimentària ecològica.
 • Passi d’algun documental sobre producció ecològica i fòrum posterior.
 • Construcció comunitari d’un compostador o qualsevol altre element relacionat amb l’hort ecològic del centre.
 • Sortida de reconeixement de fauna útil en els horts del municipi.

La Setmana Bio per l’alimentació ecològica es celebrarà del 17 al 25 d’octubre de 2020 i l’organització d’activitats dins del programa les podeu sol·licitar des del 5 de juny fins al 2 d’octubre, condicionades al compliment dels següents requisits:

 • Cada centre o entitat ha d’organitzar les activitats que es volen portar a terme.
 • Totes les activitats han d’incloure continguts relacionats directa o indirectament amb la producció i l’alimentació ecològica.
 • Si les activitats impliquen la visita a explotacions o empreses d’aliments ecològics, aquestes hauran de comptar amb el corresponent certificat del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).
 • Quan les activitats impliquin la utilització, venda o consum d’aliments ecològics, aquests hauran d’estar certificats pel CCPAE o per qualsevol altra entitat reconeguda de certificació de productes ecològics.
 • En el cas de que l’activitat ho requereixi, tenir coberta la corresponent assegurança i disposar de tots els permisos preceptius per al normal desenvolupament de l’activitat, segons escaigui.

Per facilitar-vos l’elaboració de material informatiu o promocional de les activitats dins del programa de la Setmana Bio a l’escola, us oferim una sèrie de materials gràfics que podeu utilitzar, adaptant-los a la vostra activitat.

Qui pot col·laborar en les activitats?

En funció el tipus d’activitat que vulgueu organitzar, pot ser que necessiteu algun col·laborador per fer-ho possible. Per exemple, una escola interessada en portar un grup d’alumnes a visitar una granja ecològica, o que vulgui fer venir un pagès a l’escola per explicar el seu ofici.

Podeu trobar informació sobre aquests col·laboradors en el document i mapa següent, o bé, podeu dirigir-vos a la persona que en la vostra zona dinamitza la producció ecològica. La podeu veure en el següent enllaç enllaç.

Veure el Document

On puc trobar material divulgatiu relacionat amb la producció ecològica?

Podeu trobar materials d’interès, a l’hora d’organitzar algunes d’aquestes activitats, en el següent enllaç:

També podeu trobar recursos en línia en el següent enllaç:

Inscripció de propostes d’activitat

Un cop estigui obert el període d’inscripció, prement el següent enllaç accedireu al formulari d’inscripció de la vostra proposta d’activitat dins del programa de la Setmana Bio a l’escola. Si teniu dubtes, podeu enviar-nos un correu a escola@setmanabio.cat