Condicions de participació

Setmana Bio a l'Escola

La Setmana Bio a l’escola és una proposta que forma part de la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, amb els mateixos objectius de promocionar i donar a conèixer el sistema de producció i alimentació ecològica, concretament entre les persones de la comunitat educativa.

Cada cop hi ha més centres educatius que contemplen la producció i alimentació ecològica i local dins del seu currículum docent, ja sigui a través de l’hort escolar, d’un projecte educatiu o matèria concreta d’estudi, de la realització de treballs o materials educatius específics, a través de la cuina del centre i del menjar que s’ofereix a l’alumnat, d’una visita a una finca o granja agropecuària, etc. Altres centres que encara no ho han incorporat, poden tenir interès en fer-ho, ja que conèixer i donar a conèixer tot el que es relaciona amb la producció agroalimentària és una temàtica absolutament bàsica en el procés d’educació i coneixement del món que ens envolta, per les seves implicacions en el medi ambient i en la sobirania alimentaria dels pobles.

Si sou un centre educatiu, o qualsevol altra entitat relacionada amb l’ensenyament, i realitzeu, o esteu interessat en realitzar, qualsevol activitat destinada a reflexionar al voltant de la producció agrària i l’alimentació, el seu impacte i sostenibilitat, i donar a conèixer i promoure la producció i l’alimentació ecològica entre el vostre alumnat (o comunitat educativa en general), us proposem que la inclogueu dins del programa de la Setmana Bio a l’escola.

A mode d’exemple, us proposem algunes de les activitats que podríeu organitzar en el vostre centre:

 • Visites a finques i granges de pagesos o a obradors d’artesans alimentaris ecològics.
 • Conferències de pagesos o artesans ecològics al vostre centre, per explicar la seva feina a l’alumnat.
 • Jornada de portes obertes a l’hort del centre, per a les famílies i els alumnes.
 • Jocs, tallers i racons relacionats amb la producció d’aliments i l’hort escolar.
 • Jornada de mercat agroecològic al centre, amb participació de tota la comunitat educativa i amb aliments de productors locals.
 • Esmorzars o dinars amb productes ecològics.
 • Activitats lectives i xerrades divulgatives sobre producció agroalimentària ecològica.
 • Passi d’algun documental sobre producció ecològica i fòrum posterior.
 • Construcció comunitari d’un compostador o qualsevol altre element relacionat amb l’hort ecològic del centre.
 • Sortida de reconeixement de fauna útil en els horts del municipi.

La Setmana Bio per l’alimentació ecològica es celebrarà del 20 al 28 d’octubre de 2018 i l’organització d’activitats dins del programa les podeu sol·licitar des del 4 de juny fins al 30 de setembre, condicionades al compliment dels següents requisits:

 • Cada centre o entitat ha d’organitzar les activitats que es volen portar a terme.
 • Totes les activitats han d’incloure continguts relacionats directa o indirectament amb la producció i l’alimentació ecològica.
 • Si les activitats impliquen la visita a explotacions o empreses d’aliments ecològics, aquestes hauran de comptar amb el corresponent certificat del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).
 • Quan les activitats impliquin la utilització, venda o consum d’aliments ecològics, aquests hauran d’estar certificats pel CCPAE o per qualsevol altra entitat reconeguda de certificació de productes ecològics.
 • En el cas de que l’activitat ho requereixi, tenir coberta la corresponent assegurança i disposar de tots els permisos preceptius per al normal desenvolupament de l’activitat, segons escaigui.

Per facilitar-vos l’elaboració de material informatiu o promocional de les activitats dins del programa de la Setmana Bio a l’escola, us oferim una sèrie de materials gràfics que podeu utilitzar, adaptant-los a la vostra activitat.

Qui pot col·laborar en les activitats?

En funció el tipus d’activitat que vulgueu organitzar, pot ser que necessiteu algun col·laborador per fer-ho possible. Per exemple, una escola interessada en portar un grup d’alumnes a visitar una granja ecològica, o que vulgui fer venir un pagès a l’escola per explicar el seu ofici.

Per tal de facilitar-vos el contacte amb aquests col·laboradors, des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació hem fet una enquesta a tots els productors ecològics de Catalunya per demanar quins d’ells estarien interessats en participar en activitats de la Setmana Bio a l’escola

Operadors ecològics col·laboradors

En el següent mapa trobareu els operadors ecològics que s’han ofert a col·laborar. Prement sobre els diferents marcadors, podeu veure el seu nom i dades de contacte, i de quina manera s’ofereixen a col·laborar. El contacte amb ells l’heu de fer directament vosaltres, com a organitzadors de l’activitat.

També us podeu Descarregar el llistat dels col·laboradors en format pdf.

On puc trobar material divulgatiu relacionat amb la producció ecològica?

Podeu trobar materials d’interès, a l’hora d’organitzar algunes d’aquestes activitats, en el següent enllaç:

També podeu trobar recursos en línia en el següent enllaç:

Inscripció de propostes d’activitat

Prement el següent enllaç, accedireu al formulari d’inscripció de la vostra proposta d’activitat dins del programa de la Setmana Bio a l’escola. Si teniu dubtes, podeu enviar-nos un correu a escola@setmanabio.cat

INSCRIPCIÓ

Torna a dalt